YAZAR M. REŞİT ÖZTOPRAK’I OKULUMUZDA AĞIRLADIK

YAZAR M. REŞİT ÖZTOPRAK’I OKULUMUZDA AĞIRLADIK

Yazar M. Reşit ÖZTOPRAK okulumuzda "Okuma Kültürü" adlı bir söyleşi düzenledi. Okumanın önemini ve okuma kültürünün toplumun en küçük yapısı olan "ailede" başladığını ifade eden yazarımıza davetimizi kabul ettiği ve yaptığı söyleşi için teşekkür plaketi takdim edildi.

21.12.2023 93

21-12-202321-12-202321-12-202321-12-202321-12-202321-12-202321-12-202321-12-202321-12-202321-12-2023

 

 

OKUMANIN ÖNEMİ

Kitabımızın, kur'anımızın  ilk ayeti okudur. 

اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖي خَلَقَۚ

Yaratan Rabbinin adı ile oku! Kitabı oku; Yaratanı oku: yaratılanı oku; Hayatı oku; kainatı oku. 

خَلَقَ الْاِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍۚ

O insanı kan pıhtısından, embriyodan yarattı. İnsanı oku, insanın biyolojisini oku.

اِقْرَأْ وَرَبُّكَ الْاَكْرَمُۙ

Oku! Rabbin en büyük kerem sahibidir. Sana İkram edilenleri oku. Gör! Seni halife yaptı. Sana sorumluluk bilinci verdi. Sana yönetme becerisi verdi.

اَلَّذٖي عَلَّمَ بِالْقَلَمِۙ

O ki kalemle öğretti.

عَلَّمَ الْاِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْؕ

İnsanın bilmediğini öğretti. İlmi, bilimi öğretti. İlim, bilim hepsi bu elime ع ل م kelimesinin türevleridir. Bakara 31 de Allah, ademe bütün isimleri öğrettiğini buyurur. Kuranda kitap, okuma,ilim kelimeleri çok sıkça geçer.

       Arkadaşlar bir fiilin doğru olup olmadığını o fiilin sonucuna bakarak anlarız. Okursak gözümüz açılır; gönlümüz açılır;dilimiz açılır,dilimiz gelişir. Dilimizdeki ağırlık çözülür. Okuma becerimiz artar. Kelime haznemiz büyür. Kendimizi daha iyi ifade etmeye başlarız; düşüncemizi daha iyi anlatırız; daha iyi bir hatip oluruz. Okudukça daha iyi anlarız.İyi bir dinleyici oluruz. Olayları çözümleme ve analiz etme yeteneği kazanırız. Unutmayın ki bir sözün etkisi anlatabildiğin ve anlayabildiğin kadardır.düzenli Düzenli kitap  Okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu saptanmıştır. Böylelikle zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.

       Okudukça bilgimiz artar. Bilgimiz arttıkça, yeni bilgiler kazandıkça ne kadar da az bildiğimizin farkına varırız. Sokrates şöyle demiştir. Tek bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir. Sokrates bu sözüyle bilgiye olan açlığını ve bilgiye doyamadığını anlatmak istemiştir. Birde ukalalığı ve kibri eleştirmiş, mütevaziliği de övmüştür. Burke Hudges "okuyun zenginleşin" kitabında şöyle der. Asgari okuyan asgari ücrete talim eder. 

      Peki bilmek, Bilgin olmak yeterlimidir. Bilgisiyle amel etmek önemlidir. Cuma süresi 62/5 ayette "kitap yüklü eşek" tabiri geçer. Tevratı okuyup hükmünü yerine getirmeyenler için böyle cümle kullanılmış. Bilge ile bilgin arasındaki fark nedir diye sorarsanız şöyle derim. Bilgin okur bilgi yüklenir. Bilge ise okuduğunu anlar anladığını hayatına tatbik eder. Bilge: Bilgi ile erdemi yani güzel ahlakı buluşturur, yaşar, yaşatır.

       Okursak bizden başka insanlarında olduğunu idrak ederiz.Bizden farklı düşünen, farklı dinleri farklı dilleri farklı renkleri olan insanlarla tanışırız. Okudukça onları da anlamaya çalışırız. Franz Kafka: Okuduğumuz kitap bizi yumruk gibi sarsmıyorsa ne işe yarar der. W. ELLERİ CHNNİNG: HER İNSAN BİR KİTAPTIR DER. Kitap empati kurma yetimizi geliştirir. Nefsi kıyas yapmayı öğretir. Aşırılıktan faşizmden ırkçılıktan uzaklaştırır. Bölen ayrıştıran savaştıran Ben merkezli bir dünyadan; Birleştiren buluşturan barıştıran Bizler merkezli bir dünyanın kapılarını aralar.

       Çok okursanız dolu olursunuz. Vaktiniz değerli olur. Boş vaktiniz olmaz. Boş işlere ve Boş insanlara vaktiniz kalmaz.

       Okursanız işiniz olur, aşınız olur,Başınız olur akledersiniz. Kur'anda bir çok ayetin sonunda "efela ta'kilun"  hala akletmeyecek misiniz tabiri geçer. Bununla beraber Allah kur'anda sıklıkla tezekkür, tefekkür,tedebbür etmemizi istemiştir.Theodore Parker şöyle der. Size en çok yardımcı olan kitaplar sizi düşündüren kitaplardır.

       Hz. Ali bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum demiş. Bu sözle okumanın önemini vurgulamıştır. Yani şöyle diyor. Bana bu güzel işi öğretirsen karşılığında bir insanın yapabileceği en zor hizmeti sana yaparım diyor. Peki okuyan bilinçlenen insan başkasına kölelik eder mi? Etmez.    

       Arkadaşlar okumazsak aldatılırız. Koyun gibi güdülürüz. Ya bir kapitalistin kölesi oluruz. Ya bir diktatörün eline düşeriz. Ya da bir şeyhin eteğini öperiz. Okumazsak karanlıkta kalırız. Cahil kalırız. Zulme uğrarız. Okursak aydınlanırız. Etrafımıza ışık saçarız. Geleceğimizi kazanırız. Ailemizin, köyümüzün, memleketimizin, ülkemizin gururu oluruz ; geleceği oluruz. Okuyan sorumlu birey olur, okumayan sorunlu insan olur.

       Okumakla ilgili bir dipnot daha düşmek İsterim. Geceleri kitap okursanız uykunuz çabuk gelir. Uykunuzu iyi alırsınız. Yarına daha dinç kalkarsınız. Sıhhatiniz, yaşam kaliteniz daha iyi olur.

        Son olarak şunu söylemek isterim. Kitap konusunda seçici olun. Her önünüze gelen kitabı okumayın. Birde okuduğunuz kitabın etkisinde kalmayın. Bazı okuyucular kitaptaki karakterin, kahramanın rolüne bürünebiliyor. Bu durum bazen  intiharlara ölümlere yol açabiliyor.  Mesela Adam Hitlerin "kavgam" kitabını okuyor. Bir anda Hitlerci olup çıkıyor. Aşırı dinci birinin kitabını okuyor, ışidçi oluyor. 

 

 

Bir de okurken sadece seslendirmeyin. Kitap bir an önce bitsin mantığıyla okumayın. Anlayarak tane tane ağır ağır Tertil ederek okuyun üzerinde düşünerek analiz ederek okuyun. Nitekim Allah müzemmil 73/4 ayetinde tertil üzere oku diye buyurur